Prosjekter

FOTOBOKFESTIVAL OSLO 2014

Fotobokfestival Oslo 2014 retter fokus mot kritikk av fotoboken og vil gi en mulighet til å finne ut hva som skjer i fotobokmiljøet i de nordiske landene.
Fotobokfestival Oslo ønsker velkommen til et ti dager langt program som undersøker fotoboken som kunstnerisk verktøy gjennom forelesninger, utstillinger, workshops, bok-stands fra uavhengige fotobokforlag og mye mer. Fotobokfestivalen Oslo vil i 2014 rette fokus mot kritikk av fotoboken og vil gi en mulighet til å finne ut hva som skjer i fotobokmiljøet i de nordiske landene.

Fotobokfestival Oslo er et samarbeid mellom Forbundet Frie Fotografer og Fotogalleriet, tidligere kjent som fotobokseminaret “Flere Sider Fotografi”, etablert i 2009. Nordic Dummy Award ble iverksatt av Fotogalleriet og Forbundet Frie Fotografer i 2012 og er en årlig pris hvor vinneren annonseres under Fotobokfestival Oslo.

Arrangører:
Forbundet Frie Fotografer
Stiftelsen Fotogalleriet

Partnere:
Fotobokfestival Kassel
Snøhetta
Kehrer

Støttespillere:
Norsk Kulturråd
Stiftelsen Fritt Ord
Norsk Fotografisk Fond
Oslo kommune
Billedkunstnernes Hjelpefond

UTSTILLINGER:

Kritikernes favoritter

Fire fotobok-kritikere, Rémi Coignet (Des Livres et des photos/Le Monde; The Eyes/www.theeyes.eu), Matthew Carson (International Center of Photography, New York), Sean O’Hagan (The Guardian; The Observer) og Christina Töpfer (Camera Austria), har valgt ut sine topp tre fotobøker fra siste tiår, disse fotobøkene vil være utstilt på Fotogalleriet.

Nordic Dummy Award 2014
Kunstnere med tilknytning til de nordiske landene har sendt inn fotobokdummyer til juryering under Nordic Dummy Award. 10 nominerte bøker blir utstilt og vinneren kunngjort under fotobokfestivalen. I 2014 har juryen bestått av: Morten Andersen (kunstner, Oslo), Anna Eriksson (Art & Theory Publishing, Stockholm), Henrik Haugan (Snøhetta, Oslo), Dieter Neubert (Fotobokfestival, Kassel) og Heli Rekula (kunstner og professor i fotografi ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen). Vinnerboken vil bli publisert av Kehrer Forlag, Heidelberg (www.kehrerverlag.com). Støttes av Norsk Fotografisk Fond, Norsk Kulturråd, Snøhetta, Forbundet Frie Fotografer og Fotogalleriet.

Maija Savolainen. When the Sense of Belonging is Bound to a System of Movement
Fjorårests vinner av Nordic Dummy Award, Maija Savolainen, presenterer en video fra turen hun tok kort tid etter vårjevndøgn 2012. Hun reiste 2,527 km sørover, fra 49°00’N til 26°24'N, i løpet av ti dager. I denne perioden var hun kontinuerlig på reisefot, og soloppgang og solnedgang fant sted på samme tid hver dag, dagene var akkurat like lange. Denne flere timer lange videoen setter tilskueren inn i dette tidsspennet fra soloppgang til solnedgang. Fotobok-vinneren,When the Sense of Belonging is Bound to a System of Movement, er et resultat av denne reisen og en del av installasjonen på fotobokfestivalen. Den publiseres av Kehrer Forlag i 2014.

International Dummy Award 2014
International Fotobookfestival, i Kassel, har invitert fotografer til å presentere sine foreløpig upubliserte fotobøker. De 48 beste bøkene ble valgt ut av en ekspertjuryog stilles ut på internasjonale fotoarrangementer i Athen, Köln, Madrid, Milano, Paris, Roma, Paraty og São Paulo, i tillegg til Fotobokfestivalen i Oslo. Vinnerboken ved International Dummy Award 2014 vil bli publisert på K-BOOKS.de. For mer informasjon: 2014.fotobookfestival.org/dummy-award-2014.

Workshop for barn ved Jan von Holleben
Den tyske kunstneren Jan von Holleben gjennomfører den 1. og 2. september en workshop for barn i alderen 6-14 år i Oslo. Resultatene fra denne workshopen vil bli presentert på en vegg i galleriet.


PROGRAM

Torsdag, 4. september, 19.00
Åpning av Fotobokfestival Oslo på Fotogalleriet

Lørdag, 6. september, 13.00-16.00
Foredrag med tema “Kritikk av fotobøker”
13.00 – 13.45: Sean O’Hagan (skribent/kritiker og bidragsyter The Guardian, The Observer)*
14.00 – 14.45: Rémi Coignet (skribent/kritiker og redaktør Des Livres et des photos/Le Monde; The Eyes/www.theeyes.eu)*
15.00 – 15.45: Tommy Arvidson (skribent/kritiker og fotograf)*

Søndag, 7. september, 13.00-17.00
Foredrag med tema “Fotografi og fotobøker som inspirasjon”
13.00 – 13.45: Morten Øen (fotograf og poet)**
14.00 – 14.45: Tomas Espedal (forfatter)**
15.00 – 15.45: Marie Lundquist (poet)***
16.00 – 16.45: Terje Colbjørnsen (researcher)**

Mandag, 8. september, 17.00 – 19.00
Paneldebatt om “Hva er årsaken til mangelen på kritikk av fotobøker i Norge”**
Med Morten Andersen (kunstner), Karin Haugen (Klassekampen), Lars Elton (VG)
Moderert av Heidi Bale Amundsen (ph.d.-kandidat,Universitet i Oslo)

Tirsdag, 9. september – onsdag 10. september, 10.00-16.00
Workshop med Greger Ulf Nilson (kurator, grafisk designer)***
Greger Ulf Nilsons workshop er en grundig gjennomgang av alle sidene ved fotobokproduksjon. Fra inspirasjon og analyse av tidligere fotobøker, til en gjennomgang av hans egen produksjon og en utdyping av bakgrunnen for formgivingen. Det blir individuell veiledning og fellessamtaler om deltagerens eget materiale. Avslutningsvis blir det en gjennomgang av materialprøver og teknikker ved Magnus Iversén leder av Göteborgstryckeriet, Sveriges fremste trykkeri.
Daglig 10.00 – 16.00 ved Forbundet Frie Fotografer, Møllergata 34, andre etasje
Obligatorisk registrering, mer informasjon/registrering på www.fffotografer.no

Torsdag, 11. september, 19.00
Kunngjøring av vinneren av Nordic Dummy Award 2014

Fredag, 12. september – søndag 14. september, 10.00-17.00
Uavhengige forlag fra de nordiske landene presenterer sine seneste publikasjoner:
MELK+Antenne Books (Oslo/London), Art & Theory (Stockholm), B-B-B-Books (Stockholm), Débris Fanzine (Oslo), Einer Books (Oslo), Feil Forlag (Oslo), Objektiv (Oslo), Green is Gold (København), Heavy Books (Oslo), Lodret Vandet (København), Sailor Press (Stockholm), Space Poetry (København).

* på engelsk
** på norsk
*** på svensk

DELTAGERES BIOGRAFIER

Heidi Bale Amundsen
Heidi Bale Amundsen (f. 1983) er stipendiat i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo og arbeider med en PhD-avhandling med arbeidstittelen The Dual Poetics of the Photobook (ferdigstilles våren 2016).

Morten Andersen
Morten Andersen er fotograf med stor kompetanse på fotobokfeltet. Han er en av få norske fotokunstnere som har markert seg internasjonalt gjennom sine over 20 fotobokpublikasjoner. Andersen var også initiativtager til å etablerere FSF i 2009.

Tommy Arvidson
Tommy Arvidson har arbeidet som fotograf på museer, teatre og med reportasje etter utdannelsen ved Christer Strömholms fotoskole på 60 tallet. Etter en tid som tillitsvalgt i Svenska Fotografers förbund økte hans interesse for fotoboken og vilkårene fotobokfotografer arbeider under. Arvidson er også forfatter og fotobokkritiker på bloggen www.omfotoboken.com.

Matthew Carson
Matthew Carson er bibliotekar og arkivar ved International Center of Photography i New York. Matthew co-kuraterte installasjonen med kunstnerbøker som var med på A Different Kind of Order: The ICP Triennial in 2013. Han er komitemedlem i CABC (Contemporary Artists’ Books Conference) som blir avholdt under NY Art Book Fair, og han er også medgrunnlegger av gruppen 10x10photobooks.org som lager pop-up fotobokleserom og internasjonalte publikasjoner.

Rémi Coignet
Rémi Coignet har, som redaktør og kritiker, drevet bloggen Des Livres et des photos på Le Mondes websider siden 2008. Han er med i redaksjonsrådet på The Eyes, et kritikkmagasin viet til fotografi og Europa. Hans tekster har blitt publisert i flere nasjonale og internasjonale magasiner. denne høsten publiserer han “Conversations” ensamling intervjuer med fremstående fotografer og forleggere som Daido Moriyama, Lewis Baltz, JH Engström, Paul Graham og Michael Mack.

Terje Colbjørnsen
Terje Colbjørnsen er universitetsstipendiat ved Institutt for medier og kommunikasjon. Han har nylig (2014) fullført et doktorgradsprosjekt som kartlegger digital strategi og innovasjon i den norske forlagsbransjen med særlig henblikk på digital publisering, internasjonalisering og institusjonell endring. Andre faglige interesseområder inkluderer fiksjonslitteraturens randsoner, teorier om populærkultur, medieøkonomi, digital journalistikk, fotografi. Colbjørnsens hovedoppgave (2005) tok for seg bruken av fotografier i W.G. Sebalds roman fra 2001, Austerlitz.

Lars Elton
Lars Elton er journalist, kritiker og redaktør. Han har vært fast kritiker i VG siden 1999, der han dekker kunst, arkitektur og design. Elton har skrevet for et stort utvalg publikasjoner opp gjennom årene, blant annet tidsskriftene KUNST, Estate Magasin og A-magasinet, i tillegg har han skrevet fast for Klassekampen og Aftenposten.

Tomas Espedal
Tomas Espedal, (f.1961), er en forfatter som debuterte i 1988 med romanen En vill flukt av parfymer. Hans roman Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv fra 2006 ble nominert til Nordisk råds litteraturpris. Han ble nominert til Det norske kritikerlags litteraturpris i 2009 for romanen Imot kunsten (notatbøkene).

Karin Haugen
Karin Haugen er litteraturviter, journalist og redaktør. I 2001 var hun sentral ved oppstarten av tidsskriftet Demo. I dag er hun bokredaktør i Klassekampen. Hun sitter også i redaksjonen til Manifest Forlag.

Jan von Holleben
Jan von Holleben (f.1977) begynte å studere spesialpedagogikk for deretter å ta en grad på Fotografiets historie og teori ved Surrey Institute of Art and Design. Han har i etterkant arbeidet som billedredaktør, art director og photographic director. Han har startet to fotokollektiver, Young Photographers United og photodebut, etterfulgt av det nyere Photographer’s Office. Hans fotografiske arbeid tematiserer ‘homo ludens’ – mennesket som lærer gjennom lek, og er i seg selv bygget på en leken sammensmelting av pedagogisk teori og hans egne personlige erfaringer av lek og det å være barn.

Marie Lundquist
Marie Lundquist (f.1950) er forfatter av både lyrikk og prosa, og fikk stor oppmerksomhet for sin debut i 1992 med Jag går runt och samlar in min trädgård för natten. Senere har hun publisert blant annetAstrakanerna (1995), I stället för minne (1997), En enkel berättelse (2002) og Monolog för en ensam kvinna (2005). Hun bor i Stockholm og jobber også som oversetter, og har nylig oversatt et utvalg av Steinar Opstads dikt til svensk.

Greger Ulf Nilson
Greger Ulf Nilson (f.1961) er en av Skandinavias mest vinnende art directors og grafisk designere. Han har også arbeidet som kurator siden 2008, i 2002, i samarbeid med Steidl Verlag, lanserte han en fotobokserie kalt Steidl / GUN. i 2008 startet han GunGallery, et galleri for samtidsfotografi i Stockholm, sammen med Karolina Strömberg. Han har holdt forelesninger i Sverige og resten av Europa, og vunnet mange utmerkelser for sin virksomhet som art director og designer. Han har vært senior grafisk designer i Snøhetta, Oslo siden 2012.

Sean O’Hagan
Sean O'Hagan skriver om fotografi for Guardian og Observer, i tillegg til å være feature journalist. Han har intervjuet mange av de mest fremstående fotografene i verden, blant annet William Eggleston, Nan Goldin, Robert Frank og Jeff Wall. Han ble titulert med årets intervjuer av the British press awards i 2003. I 2011 mottok han the J Dudley Johnston award fra Royal Photographic Society "for fremstående innsats på fotokritikkens område” for sin virksomhet i Observer og Guardian.

Morten Øen
Morten Øen er født i Stavanger 1969. Etter å ha gått ved forfatterstudiet i Bø i 1988, debuterte han med boken I grønnskyggene i 1990. Øen har utgitt et titalls diktsamlinger, en gjendiktning (Michael Palmer), har gjort flere roman-oversettelser. I senere tid har han gjentatte ganger gjesteforelest ved Forfatterstudiet i Bø i emnene Poesi og Film-manus. Øen har i tillegg til å bli antatt ved flere juryerte utstillinger, også blitt tildelt Oktober-prisen 2001 og Haldis Moren Vesaas-prisen 2004. I 2010 vant han Leser Søker Bok sin romankonkurranse med kort-romanen Ord for Hav.

siste