Prosjekter

Fotobokfestival Oslo 2020


FESTIVALPERIODE: 10. - 20. september
STED: Arbeidersamfunnets plass, Oslo
ÅPNINGSTIDER: Man-fre 12:00-17:00*, Lør-Søn 12:00-18:00
*Fredag 11. september, 12-21 (i samarbeid med Oslo Art Weekend)

Forbundet Frie Fotografer har endelig gleden av å annonsere årets Fotobokfestival Oslo 2020.

Fotobokfestival Oslo er et 10 dagers langt arrangement med mål om å undersøke fotoboken som kunstnerisk uttrykk og fenomen gjennom utstillinger, seminarer, lanseringer og andre arrangementer.

Festivalen ble etablert av Forbundet Frie Fotografer i 2009 og kan vise til et program med både anerkjente fotokunstnere og unge, nye aktører innenfor fotografi, fotoboksjangeren og forlagsvirksomhet både nasjonalt og internasjonalt. Festivalen finner sted i Oslo i september hvert år, og er gratis og åpen for alle.

Grunnet smittevernstiltak og Covid-19 er det ingen offisiell åpningsevent av festivalen i år, men Fotobokfestival Oslo ønsker velkommen 10. september kl. 18:00-19:00 når festivalen står klar for publikum. Velkommen!HOVEDUTSTILLING 2020:
THE CLIMATE EMERGENCY IN 50 ROUNDS

Årets hovedutstilling The Climate Emergency in 50 Rounds er kuratert av kunstner Ethan Rafal.

Utstillingen inneholder fotobøker laget av 50 fotokunstnere og kunstnerkollektiver som alle tar for seg den gjeldende klimakrisen. Kunstnerne representerer 36 ulike land på 6 ulike kontinenter, og prosjektene deres spenner over hele planeten. De utvalgte fotobøkene tilbyr en slående komparativ analyse av et globalt fenomen som har nådd krisestadiet.

Festivalen er designet som et rom for "direkte pedagogikk" - et utvidet bibliotek bygget for offentlig engasjement, viet til kunnskapsbevegelse fra institusjonen til gaten. Utstillingen presenteres i tre fagområder, som hver har sitt eget spesialtilpasset visningsrom - Natur: Prosess and Representasjon; Dokumenter og bevis; og Zines og Direkte Handling. Også inkludert i utstillingen er kunstnerrelaterte videoprosjekter som spenner fra meditasjoner om menneskehetens forhold til naturen i det 21. århundre, til dokumentasjon av eksperimentelle protester mot multinasjonale selskaper.

Kurator har samlet disse prosjektene i Oslo som en oppfordring til handling. Kunnskap. Samarbeid. Internasjonalisme. Klimakrisen har nå nådd et kritisk øyeblikk. Systemene som tidligere har opprettholdt oss og planeten holder på å forsvinne foran øynene våre. Til syvende og sist finner man ikke løsningen på denne krisen gjennom bøkene til disse 50 kunstnerne, men gjennom våre handlinger - oss - enkeltpersoner som går sammen om å handle kollektivt. Vi må komme sammen å konfrontere statlige utvinninger og bedrifter som har utløst denne krisen. Sluttspillet er en bærekraftig planet som gir håp om en åpen fremtid.

KUNSTNERE 2020:

Ignacio Acosta (CHL)
 Sammy Baloji (COG)
 Mandy Barker (GBR) 
Gilvan Barreto (BRA) 
Erik Berglin (SWE)
 Oksana Yushko & Arthur Bondar (RUS/UKR) 
Suzette Bousema (NLD)
 Drew Brown (USA)
 Madeline Cass (USA) 
Paul Cupido (NLD)
 Russel Albert Daniels (NAVAJO/WINNEBAGO) 
Lena Dobrowolska & Teo Ormond-Skeaping (GBR/POL)
 Sandrine Elberg (FRA)
 Sarah Piegay Espenon (FRA)
 Peter Funch (DEN)
 Theresa Ganz (USA)
 Jon Gorospe (ESP/NOR)
 Philippe Graton (FRA)
 Aleksey Kondratyev (KAZ) 
Susanne Kriemann (NLD)
 Minny Lee (KOR)
 Michael Light (USA)
 Marcela Magno (ARG) 
Halldora Magnusdottir (ISL)
 Rita Marhaug (NOR)
 Matteo de Mayda (ITA)
 Alan McFetridge (GBR)
 Yoshinori Mizutani (JPN)
 Karim Mottaghi (IRN) 
George Osodi (NGA) 
Paula Pedrosa (BRA)
 Yan Wang Preston (CHN)
 Maria Primo (ESP)
 Meghann Riepenhoff (USA)
 Josué Rivas (OTOMI/MEX)
 Zied Ben Romdhane (TUN)
 Anastasia Samoylova (RUS) 
Sayler-Morris (Susannah Sayler and Edward Morris) (USA)
 Ronny Sen (IND) 
Małgorzata Stankiewicz (POL)
 Ian Teh (MYS) 
Woong Soak Teng (SGP) 
Gihan Tubbeh (PER)
 Ian van Coller (ZAF)
 Veejay Villafranca (PHL) Corinne Vionnet (FRA)
 Sergej Vutuc (HRV/DEU)
 Tomas Wüthrich (CHE)
 Mario Zamora (ESP) Kari Ørvik (USA)


OM KURATOR

Ethan Rafal (f. 1983, New Jersey) er en kunstner og fotograf som er basert i San Francisco, California og Oslo, Norge. Hans kunstneriske praksis kretser rundt den individuelle og kollektive opplevelsen av vold, og måtene påfølgende representasjoner av vold preger personlige og nasjonale mytologier. I tillegg til sin praksis underviser og veileder Rafal, samt samarbeider med ulike aktivistgrupper og kuraterer prosjekter i Europa og Nord-Amerika.

Rafals arbeid ligger i skjæringspunktet mellom fotografi, en utvidet kunstpraksis og samfunnsvitenskaplig forskning og aktivisme. Hans grunnleggende produksjon består av fotografi, bøker, installasjon og en unik presentasjonsmetode som krysser performancekunst og muntlig tradisjonshistorie. Shock and Awe er ett av Rafals mest ambisiøse prosjekter som har tatt 12 år å lage. Prosjektet, som består av en bok og en tilhørende performance, har blitt vist på 100 arenaer i 14 land. Visningsstedene inkluderer kunstmuseer, universiteter og offentlig rom.

SATELLITTPROGRAM 2020

Tilknyttet festivalen er et satellittprogram, der relevante aktører bidrar til programmet med egne utstillinger og arrangementer. I år er vi glade for å ha med oss Fotogalleriet, Fotografiens Hus, Tronsmo og CYAN Studio som samarbeidspartnere og festivalsatellitter.

For mer informasjon om komplett festivalprogram, satellittprogram, seminarer og events besøk: www.fotobokfestivaloslo.no
FOTOBOKFESTIVAL OSLO 2020 ER STØTTET AV

Norsk Kulturråd
Norsk Fotografisk Fond (Nofofo)
Norske Fagfotografers Fond
Oslo Kommune
Bergesenstiftelsen
Stiftelsen Fritt Ord
Sparebankstiftelsen DNB

Fotobokfestival Oslo produseres av Forbundet Frie Fotografer.

EN EKSTRA STOR TAKK TIL:
Thorbjørn Christensen & Rachel Dagnall
Parabol Studio
Nilz & Otto Trykkeri
Atlas Spedisjon / Uniteam
Ole Erik Løvold
Monika Svendsen
Våre fantastiske festivalvakter Amalie, Jenny, William, Zackary
Alle våre satellitter 2020
Istvan Virag/Tor Simen Ulstein
TS Trykk

Foto og presse: Tor Simen Ulstein

siste