Prosjekter

Den 40. utgave av Vårutstillingen

DEN 40. UTGAVE AV VÅRUTSTILLINGEN

Hovedutstilling
Fotogalleriet, Oslo 08.05. - 20.06.2021

Satellittutstilling
NŌUA & Stormen kunst/dájdda, Bodø 08.05. - 30.05.2021

MARIT ARNEKLEIV / PETTER BUHAGEN / HILDE HONERUD / JULIE HRNČÍŘOVÁ / KAJA LEIJON / MARIKEN KRAMER / GREG POPE / KAREN PETTERSEN / JENNY RYDHAGEN / ANANDA SERNÉ / YANIR SHANI / MORTEN TORGERSRUD / KJERSTI VETTERSTAD

Forbundet Frie Fotografer (FFF) og Fotogalleriet har gleden av å invitere til den 40. utgave av Vårutstillingen, en årlig utstilling som i tradisjonens tro fokuserer på å stille ut et bredt utvalg av samtidskunst fra det fotografiske fagfeltet. I år, for første gang, har FFF og Fotogalleriet også invitert NŌUA & Stormen kunst/dájdda som medarrangør for deler av utstillingen.

Siden 1976 har Vårutstillingen vært en sentral begivenhet for norsk fotografisk kunst. I 45 år med nesten like mange utgaver har denne rekken med kunstnerjuryerte utstillinger fremmet fotografiets posisjon på den norske kunstscenen. Som en del av en lang Salongtradisjon presenterer utstillingen arbeider som er valgt gjennom en fagfellejuryering basert på åpen innsendelse. Hver utgave av Vårutstillingen gir oss innblikk i hva som opptar kunstnerne i fotokunstmiljøet, og på den måten fungerer som utstillingen som et tidsbilde.

Hva er det som opptar kunstnerne i årets utgave? Felles for dem alle er en uovertruffen evne til observasjon. Årets kunstnere bruker kameraet eller fotografiet som verktøy for å utforske temaer som stedstilhørighet, materialitet, politiske og humanitære problemstillinger og spørsmål omkring fotografiets egen natur. Prosjektene kjennetegnes av å være formmessig sterke og konseptuelt presise.

Det er derfor en glede å kunne invitere til den 40. utgaven av Vårutstillingen som i år både vises i Oslo og i Bodø. FFF har lenge hatt et ønske om å utvide programmet til andre deler av landet, og har i år i tillegg til utstilling på Fotogalleriet produsert en satellitt-utstilling med to av årets antatte kunstnere i samarbeid med NŌUA og Stormen kunst/dájdda. Dette gir et større publikum i en spredt geografi muligheten til å oppleve deler av utstillingen, samt skape nye møter og diskusjoner rundt kamerabasert kunst. Særlig i den tiden man er i håper man at dette samarbeidet kan være med på videre fremme og forsterke viktigheten av det fotografiske samtidskunstfeltet.

I løpet av Vårutstillingens visningsperiode vil en rekke utstillingsvideoer og presentasjoner være tilgjengelige på utstillingens offisielle nettside. Følg også FFF og Fotogalleriet sine digitale kanaler for videoer.

OM VÅRUTSTILLINGEN
Vårutstillingen ble opprettet av kunstnere for andre kunstnere i 1976 da det ble vedtatt av FFFs generalforsamlingen at forbundet selv skulle arrangere en kunstnerjuryert utstilling. Som et motsvar til Statens Høstutstillingen, den offisielle Salongen for visning av samtidskunst i Norge, ble Vårutstillingen etablert for å sikre at det hvert år vises fotokunst som er relevant og representativ for dagens samtidskunstnere. Utstillingen er basert på åpen innsendelse og en grundig fagfellejurying.

Siden 2010 har Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH) årlig tildelt Fotokunstprisen, Norges største pris for fotografiske verk i Norge, til en av de deltagende kunstnerne i Vårutstillingen. Prisen for 2021 vil bli delt ut i etterkant av utstillingens åpningsdato. Mer informasjon vil komme.

OM ÅRETS JURY
Årets jury 2021 har bestått av Bjørn-Henrik Lybeck (juryleder og kurator), Hanne Hammer Stien, Marianne Bjørnmyr og Shwan Dler Qaradaki.

OM FORBUNDET FRIE FOTOGRAFER
Forbundet Frie Fotografer (FFF) ble dannet etter initiativ av Knut Evensen og Robert Meyer i 1974 da behovet for å fremme anseelsen for kunstnerisk fotografi var stort. Siden har FFF vært en landsdekkende medlemsorganisasjon som favner bredt og driver et ambisiøst faglig og politisk arbeidet for å kunne formidle kunstfotografiet i Norge, samt ivareta kunstnernes fagpolitiske interesser.

OM FOTOGALLERIET
Fotogalleriet er den første nordiske institusjonen utelukkende dedikert til fotografering som kritisk kunstnerisk praksis. Siden oppstarten i 1977 har Fotogalleriet fungert som en brobygger mellom den nasjonale og internasjonale diskursen rundt fotografi. Visningsstedet er lokalisert i Oslo sentrum, og vårt hovedmål er å formidle og styrke kunnskap om fotografi som et medium for kunstnerisk uttrykk. Fotogalleriet har samarbeidet tett med FFF i fire tiår med arrangeringen av Vårutstillingen.

OM NŌUA
NŌUA er en kunstnerdreven arena for foto som samtidskunst i Bodø sentrum. NŌUA samarbeider med kunstnere, kuratorer, skribenter og kunsthistorikere fra inn- og utland for å skape et program som fremmer samtaler og nytenking rundt foto som samtidskunst og presenterer relevante kunstproduksjoner og kunstnerskap. NŌUAs program av foredrag, kunstnersamtaler og utstillinger, samt fotoboksamling, presenteres først og fremst i deres lokaler i Bodø, men iblant også utenbys og utenlands i samarbeid med eksterne aktører.

OM STORMEN KUNST/DÁJDDA
Stormen kunst/dájdda er et visningsrom for samtidskunst i Stormen bibliotek. Visningsrommet har et utstillingsprogram som går gjennom hele året og utstillingene er gratis og åpen for alle. Kurator er fra 2021 Stian Hansen.

TAKK TIL
Forbundet Frie Fotografer ønsker å takke Bildende Kunstneres Hjelpefond, Norsk Fotografisk Fond, Norsk Kulturråd og Oslo kommune for støtte til Vårutstillingen.
Fotogalleriets hovedfinansiering kommer fra Kulturdepartementet; ytterligere finansiering kommer fra Norsk fotografisk fond (Nofofo) og Oslo kommune. NŌUA ønsker å takke Bodø kommune for støtte til Vårutstillingens satellittutstilling

siste