Nyheter

UTSTILLING: YAMILE CALDERÓN - OSLO STORIES


"Da jeg flyttet til Norge i 2001 visste jeg ingenting om landet, og noen fortalte meg at det var et av de rikeste landene i verden. Jeg ble skuffet fordi Oslo ikke så ut som hovedstaden i et velstående land. Det tok tid å forstå det norske sosialdemokratiet. I løpet av disse årene har jeg sett Oslo og det norske samfunnet endre seg. I 2009 flyttet jeg til Carl Berner og har siden den gang gått fordi Carl Berners prosjektrom nesten hver dag, og jeg har alltid ønsket å lage en stedsspesifikk videoinstallasjon for stedet.

Oslo Stories består av en videoinstallasjon og 8 fotografier der Oslo er hovedperson. Videoinstallasjonen er Inspirert av James Joyces Dubliners, et kompendium med 15 noveller som skildrer den irske middelklassen. Jeg ser på noveller som en metafor for korte videoer.

I videoverket har jeg utforsket Carl Berner og forskjellige områder av Oslo sentrum, industriområder, parker, forsteder og naturen rundt. Som en form for metodikk har jeg hatt ukentlige turer og utflukter, på dagtid og natterstid, i en periode på ett år for å skildre byens endringer med årstidene.

I dette prosjektet reflekterte jeg over transformasjonen av byen og dens innbyggere. Oslo er en by i utvikling og ekspansjon, hvor nye områder har blitt dannet og gamle har endret seg. Gjennom levende bilder utforsker jeg Oslos urbanistiske utvikling som gjenspeiler landets velstand og dets innflytelse i samfunnet.

Det er tre videoer, med en varighet på mellom 20 og 25 minutter, der jeg skildrer byen. Videoene vises i prosjektrommet hvis glassvinduer vanligvis reflekterer bilder av en selv mens man går forbi. I dette tilfellet blir analogien av vinduene som speil en del av fortellingen og vinduene blir omgjort til skjermer, hvor forbipasserende kan se en novelle om stedet de selv ferdes. Åtte fotografier er også installert i montrene på Carl Berner T-banestasjon. Bildene er en dokumentasjon og viser transformasjon av Carl Berner, Tøyen, Dælengata og Trondheimsveien."

Utstillingen står til 15.02.22.


Yamile Calderón (f.1974) er født i Colombia og bor i Oslo. Calderón studerte fotografi ved Kunsthøgskolen i Bergen (2006-2008), har nylig gitt ut sin andre fotobok, «Narcos & Homes» og ble tildelt Bildende Kunstnernes Hjelpefonds (BKH) Fotokunstpris i 2020. Calderón har deltatt i ulike kollektive utstillinger og har presentert arbeidet sitt internasjonalt i Pingyao Kina, Hong Kong, Helsinki, København, Kiel, New York og Oslo. I Oslo har arbeidet hennes blitt presentert på Oslo Kunstforening, Kunstnernes Hus, Noplace, Fotogalleriet, Galleri BOA og Galleri Brandstrup for å nevne noen. Calderón arbeid er inspirert av minner fra barndommen og personlige historier. Ved å nærme seg dokumentarsjangeren fra et subjektivt perspektiv, utforsker hun visuelle og narrative strategier og tolkningen av virkeligheten.

siste