Nyheter

Kreativt Naboskap med fornyet støtte

Samarbeidsprosjektet Kreativt Naboskap fortsetter, nå også med støtte fra Oslo kommune.

Unge Kunstneres Samfund, Fotogalleriet, Forbundet Frie Fotografer og 0047 går denne høsten inn i en ny og konkluderende fase i sitt prosjekt for å undersøke muligheten for en samlokalisering i Oslo. Prosjektet kom til i 2013 som en direkte respons på det stadig tøffere eiendomsmarkedet i Oslo, og har som målsetning å finne løsninger på hvordan det uavhengige kulturfeltet kan ta del i den videre bytutviklingen.

Prosjektet mottok i høst fornyet finansiering, nå også fra Oslo Kommune ved Kulturetaten. Prosjektet er også støttet av kulturnæringsmidler fra Kulturrådet.

— Støtten bekrefter at kommunen er opptatt av kulturfeltets endrede rolle i byutviklingen, og anerkjenner Kreativt Naboskaps tenkning rundt nye forvaltningsmodeller av rom for kunst i rasktvoksende byer som Oslo, sier Espen Røyseland, gruppens prosjektleder og styrenestleder i 0047.

Kreativt Naboskap ønsker å delta aktivt i debatten om Oslos utvikling som kulturby i fremtiden. I publikas- jonen «Kreativt Naboskap — En mulighetsstudie i samlokalisering av UKS, 0047, Fotogalleriet og Forbundet Frie Fotografer» fra 2014 presenterer vi samlokaliseringsambisjonen i detalj og gir en analyse av byut- viklingstendenser i Oslo som vil få stor innvirkning for det uavhengige kulturfeltet på sikt. Vårt mål er at publikasjonen skal være relevant for feltet og politikere, og ikke bare for de fire involverte aktørene. Grup- pen lanserer 16. oktober en egen Facebook-side hvor samtlige av prosjektets individuelle partene bidrar. Her holder vi presse og interessenter informert om prosjektets prosess og fremskritt, og involverer oss aktivt i fagpolitiske diskusjoner knyttet til kultur og byutvikling.

— Vi har tidligere etterlyst en tydeligere strategi for byens kulturfelt fra det sittende Byrådet i Oslo.
Vi er derfor spent på resultatene av byrådsforhandlingene som nå foregår, og ønsker oss en tett dialog fre- mover med det kommende byrådet på hvordan Oslo kan beholde og videreutvikle sin identitet som kulturby fremover. Forhåpentligvis kan noe av kunnskapen fra Kreativt Naboskap komme til nytte i dette bildet, sier Espen Røyseland.

Kreativt Naboskaps videre arbeid vil bli presentert i en publikasjon våren 2016

Kreativt Naboskap: bakgrunn
Alle de fire aktørene i prosjektet er på vei ut av lokalene de i en årrekke i har holdt til i – noen som følge av en varslet leieprisøkning, andre fordi lokalene skal rives for å legge til rette for nybygg med høyere kommersiell utnyttelsesgrad.

Aktørene er representanter for den uavhengige og ikke-kommersielle delen av Oslos samtidskunst- og arkitekturscene, som utgjør et viktig bindeledd mellom de store formidlingsinstitusjonene, de kommersielle galleriene og utdannelsesinstitusjonene.

— I stedet for å passivt la seg tvinge ut av byen, går Kreativt Naboskap proaktivt til verks og ser på muligheten for å skape et helt nytt sted i Oslo. Samlet kan vi representere en ny, tverrfaglig arena som bringer sammen den unge samtidskunst-, arkitektur- og fotokunstscenen til ett nytt kraftsenter, sier Espen Røyseland.

For mer informasjon, kontakt Kreativt Naboskap:
Pressekontakt: Thea Urdal, t.urdal@uks.no / 932 62 603
Prosjektleder: Espen Røyseland, espen@transborderstudio.com / 975 08 588
www.facebook.com/kreativtnaboskap

Kontaktpersoner ved institusjonene:
UKS: Johanne Nordby Wernø, daglig leder
j.werno@uks.no / 924 30 892

Forbundet Frie Fotografer: Katinka Maraz, stydeleder
styreleder@fffotografer.no / 93047530

Fotogalleriet: Stephanie von Spreter, kunstnerisk leder
stephanie@fotogalleriet.no / 401 62 738

siste