Nyheter

Utstilling: Morten Andenæs - Rommet rundt stolen

Morten Andenæs
Rommet rundt stolen
26. Oktober – 22. Desember 2023
Vernissage: Torsdag, 26. Oktober fra 18-20

Tre epler. Fem gulrøtter. Kopper, bøker, et bord med en krøllete duk.

Dalen er grønn, eplet er gult, rommet er mørkt.

Planten på benken er døende, ansiktet til jenta er skjult i flaten. Du skulle si noe om døden fra der du befinner deg nå, midt i livet. Kanskje også noe om hvordan fotografiet, som erfaring og prosess speiler alt dette?

Slik innleder Morten Andenæs en tekst han har skrevet til sin 7. separatutstilling ved Galleriet. Rommet rundt stolen tar opp tråden der Child smiled. Blank stares fra 2021 slapp. Stolen som den gang var et fotografisk motiv er i denne omgang kun et språklig bilde, en tilstedeværelse i kraft av sitt fravær i rommet. Fotografier av landskap og stilleben, ansikter, objekter, dyr og rom henger side om side, og selv om verden Andenæs presenterer for oss er familiær er arbeidene langt ifra hverdagslige.

I Rommet rundt stolen har lyset, fotografiets eksistensgrunnlag, fått en mer eksplisitt rolle enn tidligere. I galleriets ene del er arbeidene preget av et iboende, jevnt og institusjonelt lys. Dette innadvendte og nær sagt immanente står i kontrast til det merkbart skarpere lyset i galleriets andre avdeling. Her deles bildeflatene inn i lys og skygge partier av et stofflig, nærmest sakralt lys som vitner om døgnets syklus i hjemmet og peker på rommet som eksisterer hinsides bilderammen, eller stolen, om man vil.

Morten Andenæs (f. 1979) har sin kunstneriske utdannelse fra School of Visual Arts i New York City, og bor og arbeider i Oslo. I løpet av det siste tiåret har han satt et tydelig preg på norsk fotografi med sine konsise og poetiske bilder og litterære tekster om fotografiet og dets plass i kulturen for øvrig. Andenæs er opptatt av hvilken rolle fotografier har i å forme våre blikk på verden og oss selv og med fortettete bilder av mennesker, dyr, landskap og gjenstander skaper han verk som viser til våre fantasier, lengsler og begjær. I tillegg til en omfattende utstillingsaktivitet det siste tiåret, har han utgitt fotobøkene Skyldfolk i 2013, We live in the house across the street 2021 og romanen Du, jeg og Erik i 2019, samt publisert en bok og flere artikler om fotografi. I 2019 viste han sin hittil største separatutstilling, I remind me of you, på Kunstnernes Hus i Oslo. Morten Andenæs er representert i flere offentlige samlinger, som Nasjonalmuseet, Henie Onstad Kunstsenter og Oslo Kommunes Kunstsamlinger.

siste