Nyheter

Kunst for Ukraina: Et initiativ av kunstnere for kunstnere

Kunst for Ukraina (@Art4Ukr): Et initiativ av kunstnere for kunstnere.

Art4Ukr arrangerer kunstutstilling og auksjon under Nobels Fredssenters festival «Freedom of Expression», der inntektene går til kunstnere og flyktninger i Ukraina.

Torsdag 18. august lanserer Art4Ukr kunstauksjonen “Kunst for Ukraina” på Nobels Fredssenter. Kunstnere fra blant annet Ukraina og Norge stiller ut sine verk, og de samme verkene blir auksjonert bort på Instagram-kontoen @art4ukr.

Auksjonen og utstillingen er en del av festivalen «Freedom of Expression» som Nobels Fredssenter arrangerer 2. og 3. september, som avslutning på et år med markeringer knyttettil årets fredspris til journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov.

«Gjennom å la kunstnere stå sammen for å støtte kunstnere, håper vi å bygge opp demokratiske bevegelser på tvers av landegrenser» forklarer io Sivertsen, en av initiativtagerne bak Art4Ukr.

«På Nobels Fredssenter er vi opptatt av å feire og aktualisere årets fredspris og viktigheten av et fritt ytringsrom på ulike måter. Kunst er en viktig måte å uttrykke seg på, derfor er vi veldige glade for samarbeidet med Art4Ukr» sier direktør ved Nobels Fredssenter, Kjersti Fløgstad.

Inntektene fra auksjonen går til Kyiv Biennalens Emergency Support Initiative (ESI) som har som hovedmål å støtte kunstnere som blir igjen i landet. I tillegg til å gi økonomisk støtte til Artist-in-residence lokaler som nå huser flyktninger.

Da krigen brøt ut i Ukraina ble Art4Ukr til. Et engasjement skapt av kunstnere i Norge. Gjennom Art4Ukr går norske kunstnere sammen og donerer sin kunst til inntekt for en ukrainsk kunstorganisasjon.

Engasjementet har vokst og mange ukrainske kunstnerne har sendt inn kunstverk som er laget under krigen og som kommenterer vanskelige forhold som overgrep, vold fra soldater, ensomhet og håp. I tillegg er det mange nye, og mer etablerte kunstnere (bl.a Ida Ekblad, Hans Petter Haraldsen, Knut bry, Geir Moseid) i Norge som har donert malerier, fotografier, skulpturer og video.

Under festivalen presenterer Art4Ukr musikkinnslag, diktopplesning og foredrag kuratert av Rudolf Terland Bjørnerem.

I tillegg til kunstauksjonen stiller Narges Mohammadi, Alex Avgud og Robel Temesgen ut verker til utstillingen Kunst som Ytring. De jobber alle med tematikk som utfordrer etablerte og undertrykkende systemer i samfunnet, og bruker kunst aktivt for å belyse viktige saker.

Art4Ukr - Kunst for Ukraina.

Datoer:

● 18. august: Åpning innsamlingsauksjon og utstilling

● 2. + 3. september: Freedom of Expression konferanse og festival. Program begge dager med slampoesi, diktopplesning og musikkinnslag

● Avslutning innsamlingsauksjon ved midnatt, natten mellom søndag 4. og mandag 5. september

siste