Nyheter

Fotobok: Katinka Goldberg - Bristningar


Bristningar (Journal) 2021

Design och editing i samarbete med Jan Rosseel

Tryckning Narayana Press

Boken lanseres på Tronsmo bokhandel 18. november kl 17-18 i samtale med Ethan Rafal.

Goldberg bruker fotografiet som utgangspunkt, men bildene i utstillingen her er dekonstruerte, kollasjer, ofte fremstilt skulpturelt. Hun bruker stort sett seg selv som motiv, men fotograferingen av den ytre virkeligheten er motivert av å se og vise den indre virkeligheten.

Bristingar er andre del av en fotoboktriologi som handler om relasjoner og søken etter tilstedeværelse, både i seg selv og i verden. Med utgangspunkt i hennes egne familieforhold er seriene visuelle refleksjoner over hvordan oppvekst og historie legger grunnlag for identitet og selvbilde. Først kom Surfacing, hvor Goldberg har fotografert atmosfæren mellom seg selv og sin mor, spenningen mellom nærheten og avstanden i forholdet deres. Denne ble gitt ut på Journal forlag i 2011. Siste del er Shtumer Alef som handler om Goldbergs jødiske røtter, om hvordan hennes mormor flyktet til fots fra Norge til Sverige under krigen, og omhvordan krigsminner påvirker påfølgende generasjoner.

Det svenske begrepet «bristningar» kan ha flere betydninger; en brytning, eksplosjon, anfall eller utbrudd. Defekt, skavank, eller fravær av noe. Bristninger i huden kommer av radikale endringer på innsiden; at det som er inni blir for stort og presser på slik at det ytre skallet vårtikke holder, det brister og setter arr som forblir for alltid.

Katinka Goldberg søker i sine arbeider en kommunikasjon i det visuelle. Boken som medium legger også til rette for et mer direkte og intimt møte med den som ser. Det vakre, morbide og intime i bildene hennes vil ha en følelsesmessig respons. De skjulte ansiktene en avsløring. Selv om hun uttrykker subjektive opplevelser, er disse likevel allmenngyldige gjennom abstraksjoner. De bortvendte menneskene uten ansikt gjør det også lett å plassere seg selv inn i bildene. Motivert av ekspresjon og kanskje like viktig motivert av personlig bearbeiding, er arbeidene fulle av spenninger som trigger empati og selvinnsikt.

- Linda Myklebust

siste