Prosjekter

Vårutstillingen 2019

25.05.2019 - 23.06.2019
ÅPNING: 24.05. 2019, kl. 19:30
STED: Fotogalleriet

Utstillingen blir offisielt åpnet av Oslos Byråd for kultur, idrett og frivillighet Rina Mariann Hansen. Under åpningen vil Bildende Kunstneres Hjelpefond dele ut Fotokunstprisen for 2019.

Med arbeider av:
Petter Buhagen
Ingrid Eggen
Silje Lovise Gjertsen
Jon Gorospe
Preben Holst
Hilde Honerud
Mariken Kramer
Klara Sofie Ludvigsen
Bjørn-Henrik Lybeck
Gabrielle Paré
Kristian Skylstad
Siri Ekker Svendsen
Synnøve Sizou G. Wetten*
Maya Økland

Kuratert av:
Kobie Nel

Forbundet Frie Fotografer, i samarbeid med Fotogalleriet, er glade for å invitere til Vårutstillingen 2019, en utstilling som etter tradisjonen fokuserer på å fremvise det fotografiske samtidskunstfeltet i Norge.

I utstillingen presenteres 40 arbeider av totalt 14 kunstnere som på hvert sitt vis skaper et møte med fotografiet gjennom sine unike og særegne tilnærmingsmåter til mediet. Slik fotografiet har utfordret og utforsket grensene til samtidskunstfeltet siden sin faglige anerkjennelse, preges utstillingen av den samme type nysgjerrighet –hvordan møter vi fotografiet i vår egen tid? Som et tilfeldig bilde på en smarttelefon? Et minne? Eller som et kunstverk?

Årets jury for utstillingen har bestått av Kobie Nel, Kjersti Vetterstad og Sverre Strandberg. Juryens begrunnelse for det kunstneriske utvalget er basert på enkeltarbeidenes individualitet, utforskning og bruk av eldre fotografiske teknikker –man repeterer fortiden, men i en annen tid.

Utstillingen tilbyr et åpent møte med individuelle tematikker og ulike medier som presenteres i arbeidene; dystre, dystopiske framtidsscenarioer, innbilte virkeligheter, landskap og natur preget av menneskets tidsalder, selvportrett av daguerreotypi, og portretter som kretser rundt spørsmål om identitet og tilhørighet. Slik blir utstillingen en mangfoldig presentasjon der kunstnerne alle bidrar til ulike refleksjoner.

OM VÅRUTSTILLINGEN
Vårutstillingen har en lang tradisjon som går tilbake til 1976 da det ble vedtatt av FFFs generalforsamlingen at forbundet selv skulle arrangere en kunstnerjuryert utstilling. Som et motsvar til Statens Høstutstillingen, ble Vårutstillingen etablert for å sikre at det hvert år vises fotokunst som er relevant og representativ for dagens samtidskunstnere. Utstillingen er basert på en grundig fagfellejurying og åpen innsendelse. Siden 2010 har Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH) årlig tildelt Fotokunstprisen, Norges største pris for fotografiske verk i Norge, til en av de deltagende kunstnerne i Vårutstillingen.

OM FORBUNDET FRIE FOTOGRAFER
Forbundet Frie Fotografer (FFF) ble dannet etter initiativ av Knut Evensen og Robert Meyer i 1974 da behovet for å fremme anseelsen for kunstnerisk fotografi var stort. Siden har FFF vært en landsdekkende medlemsorganisasjon som favner bredt og driver et ambisiøst faglig og politisk arbeidet for å kunne formidle kunstfotografiet i Norge, samt ivareta kunstnernes fagpolitiske interesser.

OM FOTOGALLERIET
Fotogalleriet er Nordens første fotohalle dedikert til å vise fotografi som en kritisk kunstform. Siden oppstarten i 1977 har institusjonen viet seg til presentasjonen av både norske og internasjonale kunstnere og til å analysere den hurtige utviklingen til et felt som stadig har sprengt grenser hva gjelder så vel teknologiske som estetiske endringer. Siden 1978 har Fotogalleriet samarbeidet tett med FFF i arrangeringen av Vårutstillingen

TAKK TIL
Forbundet Frie Fotografer ønsker å takke Bildende Kunstneres Hjelpefond, Norsk Fotografisk Fond og Norsk Kulturråd, for fast støtte til driften av forbundet, som inkluderer de årlige formidlingsprosjektene Vårutstillingen og Fotobokfestival Oslo.

Fotogalleriet ønsker å rette en stor takk til Norsk Kulturråd, så vel som til Norsk Fotografisk Fond og Oslo kommune, for fast støtte til driften av institusjonen. Vi vil også uttrykke vår takknemlighet ovenfor Kulturdepartementet, som i flere år har støttet oss gjennom deres pilotprosjekt for utstillingshonorar.

*antatt b.la. med et samarbeidsprosjekt med Kristina Ketola Bore

Bannerfoto og thumbnail-foto:

Fra venstre til høyre: Bjørn-Henrik Lybeck, Uten tittel (2505), fra serien Europa, c-print, innrammet, 2017
Bjørn-Henrik Lybeck, Uten tittel (2073), fra serien Europa, c-print, innrammet, 2017

Hilde Honerud, It is a light which objectifies everything and confirms nothing, Hjørne av telt, 142 x 117 cm, 2018
Hilde Honerud, It is a light which objectifies everything and confirms nothing, Taket av et telt, 50 x 40 cm, 2018
Hilde Honerud, It is a light which objectifies everything and confirms nothing, Telt, 50 x 40 cm, 2018
Hilde Honerud, It is a light which objectifies everything and confirms nothing, Moria Camp (Vannbeholder), 50 x 40 cm, 2018

Petter Buhagen, Private Dismay on Public Display, videoloop på mobil, 2:13 minutter, 2018

Bjørn-Henrik Lybeck, Uten tittel (5398), fra serien Europa, c-print innrammet, 2018

Foto av: Istvan Virag


siste