Nyheter

Uttalelse fra stipendkomiteen for fotografer

Parallelt med kunngjøring av tildelingslister hos Kulturdirektoratet og Norske Billedkunstnere (NBK), gjør vi oppmerksom på at de nye stipendhjemlene fra Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH) ligger tilgjengelig på deres hjemmeside.

Tildelinger fra Statens kunstnerstipend (LINK)

Tildelinger fra BKH (LINK)


Uttalelse fra stipendkomiteen for fotografer

Stipendkomiteen for fotografer vil gjerne takke dere for æren at dere, medlemmene i FFF, har valgt oss som jury og betrodd oss til dette privilegerte, men umulige oppdraget med å velge kandidater til Statens Kunstnerstipend 2024 og 2025. Vi mottok over 400 søknader, og selv om vi hadde flere stipender å dele ut i år enn i fjor, gjorde det ikke jobben noe lettere!

Vi har sett på et mangfold av kunstneriske praksiser og en fascinerende variasjon av hvordan kunstnere forholder seg til kamerabaserte kunstformer. Dette spenner fra performancekunstnere som bruker fotografi til dokumentasjon, til tradisjonelle dokumentarfotografer, samt sterke konseptuelle kunstnere og de som jobber i mørkerommet for å utforske fotografiets materialitet. I tillegg har vi sett mange sterke søkere som arbeider med bevegelige bilder, inkludert talentfulle filmfotografer og videokunstnere. Selv om det er oppløftende å se hvordan fotografiet blir brukt og verdsatt på tvers av ulike kunstformer og uttrykk, har vi med de begrensede midlene tilgjengelig, valgt å prioritere fotografer som har en sterk forpliktelse til og dypt engasjement for fotografiets egenart. Generelt har vi fokusert på kunstnere som åpner nye måter å se verden på og samtidig utfordrer vår etablerte forståelse av fotografi. Det har også vært gledelig å se at fotobøker som presentasjonsform er fortsatt populære, og vi er glade for å se at den norske fotobokscenen fortsetter å vokse.

Det er heller ikke i år lett å finne en rød tråd i årets temaer og problemstillinger. Selv om det var en rekke ulike tilnærminger til klima- og miljøspørsmål blant søknadene, ble vi spesielt fascinert av hvor mange kunstnere som skildret endringer i verden med et poetisk blikk. Det selvbiografiske perspektivet, med sterke søknader knyttet til mental helse, har også vært et gjennomgående tema. Kanskje er det verdt å merke seg at til tross for bekymringsfulle utviklingstrekk i global politikk og økonomi, var det overraskende få søkere som fokuserte på temaer som ulikhet, geopolitisk ustabilitet, krig eller de globale selskapenes økende innflytelse.

De fleste søknader var svært profesjonelle, konsise og godt presentert, noe som gjorde det enklere å forstå ellers komplekse kunstneriske praksiser og omfattende kunstnerskap. Samtidig har vi mottatt noen søknader som manglet nødvendig informasjon, inneholdt lenker som ikke virket eller henviste til manglende vedlegg. Gitt den harde konkurransen, har slike ufullstendige søknader ikke blitt prioritert. Noen søkere har også ignorert de formelle begrensningene når det gjelder format og antall vedlegg, og har sendt inn tjue-tretti separate bildefiler. Vi oppfordrer alle fremtidige søkere til å følge innsendingskriteriene som er beskrevet på Kulturdirektoratets nettsider. Vi anbefaler også sterkt at bildematerialet samles i én enkelt PDF-portefølje – enkeltbilder tar tid å laste inn, og en sammenhengende portefølje gir et bedre helhetsinntrykk.

Til slutt vil vi takke dere, FFF-medlemmer, for at dere har gitt oss dette utfordrende oppdraget. Vi har lært enormt mye, og det har vært to fantastiske år!


Jason Havneraas, leder for stipendkomité
Istvan Virag, komitémedlem
Katinka Goldberg, komitémedlem

siste