Nyheter

Utstilling: Preben Holst - Orange mot det grønne

UTSTILLING: PREBEN HOLST – ORANGE MOT DET GRØNNE

Agder Kunstsenter
27.05 - 25.06

I utstillingen «Oransje mot det grønne» viser Preben Holst frem nye verk i form av en totalinstallasjon. Med bruk av foto, lyd og funnede objekter, gjengir kunstneren den stemningsfylte overgangen fra sommer til tidlig høst.

Bildene som stilles ut på Agder kunstsenter er tatt over en periode på fem år. De viser parsellhager og kolonihager i nærområdet hvor kunstneren bor i Oslo – steder han har gått forbi mange ganger, men aldri sett så nøye på før.

Hans portrettserier, som er i stadig utvikling, handler ofte om barn og unge som søker tilflukt i grønne landskap. De er både vakre og foruroligende. Det er alltid sommer, men ingen smiler. I disse bildene er det ingen handling, men man får likevel en sterk følelse av noe som kan ha skjedd. De er fulle av tvetydighet. Selv uten menneskene siver melankolien og tvetydigheten gjennom.

«Jeg er like varsom i min tilnærming til disse hagene, som om jeg skulle gjort et portrett,» sier Holst selv.

Bildene er fulle av farger og detaljer som kan ta litt tid for øynene å hvile på. I det subtile skiftet fra sommer til høst skjer det samtidig en sakte men sikker kollaps, en dyster påminnelse om tiden som går. Gjerder og støttestrukturer er til stede som en slags påminnelse om at noen ønsker å ta vare på det som vil vende tilbake. Iblant er bildet tatt fra andre siden av gjerdet, noe som skaper forstyrrelse i bildet. Andre ganger er vi inne i hagene, der fargerike blomster og grønne planter vokser rundt, over og forbi de menneskeskapte strukturene.

Bak idyllen er det alltid noe som truer, og de vakre hagelandskapene blir fort et sted for grubling. Selv om vi inviteres inn i hagene, forblir noe likevel utilgjengelig.

Utdrag av utstillingstekst skrevet av Tiril Flom

Om kunstneren Preben Holst bor og arbeider i Oslo. Holst er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim (2004–07) og Konsthögskolan i Malmø (2007-09). Han tar ofte utgangspunkt i fotografi og video i sitt kunstnerskap. Preben Holst har tidligere stilt ut ved bl.a. Oslo kunstforening, Sørlandets kunstmuseum, Trondheim kunstmuseum og på Nasjonalmuseets åpningsutstilling. Holst er blitt tildelt Victor-stipendet fra Hasselblad Centeret og Sparebanken Pluss Kunstnerpris i 2011. Hans andre bok, The Stranger, kommer ut i juni på forlaget Skira.

siste