Nyheter

Utstilling - Katinka Goldberg - Shtumer Alef

Shtumer Alef
Katinka Goldberg
5. september 2020 - 3. januar 2021
Studio - TKM Bispegata

I prosjektet Shtumer Alef utforsker Katinka Goldbergs sine jødiske røtter, og hvordan flukt og krigsminner påvirker generasjoner som kommer etter. Prosjektet er også en kommentar til vår tid, når det er flere flyktninger i Europa enn noen gang siden andre verdenskrig.

Shtumer Alef, et jiddisk tegn for stillhet, tar utgangspunkt i historien til Goldbergs mormor, Assne Kahn. I en alder av 21 flyktet hun til Sverige fra Trondheim for å unnslippe nazistene.

I 2018 fant Goldberg mormorens dagbok på det jødiske museet i Trondheim, skrevet under flukten mot frihet. Samme sommer gikk Goldberg den samme ruten som Assne Kahn hadde gått, og fotograferte underveis. Landskapsbildene som vises i prosjektet er alle tatt langs fluktruten, og vekstene og steinene som fyller portrettene av mormoren finnes langs denne ruten.

Goldbergs ekspressive fotografiske uttrykk i kombinasjonen med historiske familie- og arkivfotografier, understreker at dette samtidig er det et dypt personlig prosjekt, som utforsker lengsel og tilhørighet.

siste