Nyheter

Utstilling: Julie Hrnčířová - Urban Poetism

Velkommen til utstillingsåpning torsdag 5. mai kl. 18-20 på Fotografiens Hus!

Hrnčířová stiller ut fotografier av hverdagsobjekter som - ved tilfeldighet, uhell eller mer eller mindre spontan menneskelig kreativitet - er blitt omgjort til midlertidige stillebener og små kunstverk i seg selv.

Vi lever i en tid der gjenstander stadig forkastes og erstattes av nye gjenstander. Motivene i utstillingen viser produkter fra en massekonsumerende kultur: klær, plastflasker og bilhjul. Samtidig har disse gjenstandene blitt tatt i bruk på nye måter, noe som gjør dem til både funksjonelle redskaper og kreative ready-mades. Bak det som i hverdagen kan fremstå som forlatte, banale og flyktige motiver, ser Hrnčířová mening, kreativitet og oppfinnsomhet.

Deler av utstillingen i Fotografiens Hus består av fotoinstallasjoner laget av materialer som tre, stein og keramikk. Installasjonene er inspirert av hverdagsscenene Julie Hrnčířová observerer og fotograferer. Flere av disse er blitt til ved å ombygge materialer fra tidligere prosjekter, og materialene kan videre gjenbrukes i fremtidige utstillinger.

Biografi

Julie Hrnčířová (f. 1992) er en tsjekkisk kunstner bosatt i Oslo. Hennes kunstneriske praksis orienterer seg mot temaer som offentlighet, samfunnsnormer og det uventede - hun bruker gjerne snapshot-estetikk og humor for å vise oss vante omgivelser fra nye perspektiver. Hrnčířová har bodd i flere land i Europa, noe som har hatt innflytelse på hennes praksis og interessen for det vi omgir oss med i hverdagen.

I 2018 fullførte Hrnčířová en mastergrad ved fotoskolen Ecole Nationale Supérieure de la Photographie i Arles. Hun har studert og hatt flere kunstneropphold i Frankrike, Tyskland og Tsjekkia. Hrnčířová har deltatt i flere gruppeutstillinger, fotofestivaler og bokfestivaler i Europa. I 2021 stilte hun ut på Vårutstillingen 2021 på Fotogalleriet og gruppeutstillingen DETTE ÅRET på Fotografihuset. Hun var også soloutstiller ved galleriet INDUSTRIA i Brno i Tsjekkia, med det fotodokumentariske prosjektet «Invisible Workers» som handler om polske industriarbeidere i Norge.

«Urban Poetism» er Julie Hrnčířovás første soloutstilling i Norge.

https://juliehrncirova.com

siste