Nyheter

Ulrik Hendriksens Ærespris 2025 til Edith Lundebrekke

Edith Lundebrekke tildeles Ulrik Hendriksens Ærespris 2025 fra Bildende Kunstneres Hjelpefond

– Edith Lundebrekke er en markant kunstner som har vært svært engasjert i kunstnerpolitiske saker og har vært en tydelig og viktig stemme i kunsthåndverksfeltet i en årrekke. Hun har innehatt en rekke verv i Norske Kunsthåndverkere og har jobbet både med fagpolitisk arbeid og utvikling av fagfeltet som sådan. Hun er, gjennom sin kunnskap og sitt virke, en stor ressurs i det norske kunstmiljøet.
- fra juryens begrunnelse

Ulrikprisen tildeles kunstnere som har gjort en spesielt fortjenstfull innsats til beste for kunstnere og kunstfeltet i Norge, gjennom uegennyttig innsats i kunstner-organisasjonene eller ved pedagogisk eller annen virksomhet av betydning for utviklingen av det visuelle kunstfeltet. Prisen er på 250.000 kroner. Edith Lundebrekke er en markant kunstner som har hatt stor betydning for kunsthåndverksfeltet i Norge. Som professor ved Institutt for arkitektur og teknologi ved NTNU, kunstner, kurator og kunstkonsulent har hun vært med på å utvikle og synliggjøre kunsthåndverket spesielt og kunst generelt, på både lokalt og nasjonalt nivå. Gjennom sitt engasjement i Norske Kunsthåndverkere har Lundebrekke hatt flere sentrale verv, og hun har vært en viktig stemme i kunsthåndverksfeltet i mange år. Hun har jobbet aktivt med kunstnerpolitiske spørsmål og vært med på å styrke posisjonen til kunsthåndverksfagene, både fagpolitisk og innen høyere utdanning. I nominasjonen fra Norske Kunsthåndverkere blir Lundebrekke løftet frem som en viktig ressurs for kunnskapsoverføring og bevaring av kunnskap om kunsthåndverksfaget. Samtidig fremheves hennes unike evne til å opprettholde engasjementet over tid, trekke de lange linjene og samtidig være aktuell og målrettet i arbeidet sitt. Dette har vært med på å skape kontinuitet i det fagpolitiske arbeidet, spesielt i Midt-Norge, men også på nasjonalt nivå. Om tildelingen uttaler Edith Lundebrekke:

«Jeg er overveldet og glad for å motta Ulrikprisen! Som kunstner er jeg opptatt av kunstneres medvirkning og ansvar for å utvikle kunstfeltet. Å ivareta og utvikle den kunstnerstyrte formidlingen på ulike arenaer har vært en viktig drivkraft. Jeg har hjerte for den håndverksbaserte kunsten, og har vært engasjert i å fremme kunsthåndverkets særegne potensial og relevans på samtidskunstscenen. Særlig er jeg opptatt av å formidle kunnskap om det tekstile, og å utvide forståelsen av tekstil kompetanse som vesentlig, grunnleggende og bærekraftig. Det er en stor glede både for meg og for kunsthåndverket at dette arbeidet blir sett og verdsatt.»

Edith Lundebrekke har nylig ferdigstilt et større utendørs kunstoppdrag på det nye Sjukehuset i Nordmøre og Romsdal, og jobber for tiden fram mot flere separatutstillinger, bl.a. Sandefjord Kunstforening (2026) og Kunstrom Jacob, Steinkjer (2027). For øyeblikket er hun også engasjert med å etablere tekstil-lab ved Institutt for arkitektur og teknologi, NTNU.

Foto: Anne-Lise Bakken

Biografi

Edith Lundebrekke (f 1959) bor og arbeider i Trondheim. Hun har sin utdannelse fra Statens

håndverks- og kunstindustriskole i Oslo med hovedfag fra Institutt for tekstil.

Med røtter i kunsthåndverkets tekstile tradisjoner, danner ornament og mønster fellesnevneren i hennes kunstnerskap. Gjennom utstillinger og offentlige kunstoppdrag har hun utforsket repeterende mønster i ulike materialer og teknikker, alt fra det intime til det monumentale, i både flate og romlige formasjoner.

Hun er opptatt av koblingen mellom tekstil og arkitektur og har anvendt potensialet som ligger i mønsterbygging til å integrere kunsten i arkitekturen. Interaksjon og bevegelse er sentrale elementer i arbeidene hennes. Hun arbeider med farger og lys og søker å skape kunst som forandrer seg med lysets skiftninger og menneskenes bevegelser.

Edith Lundebrekke har hatt flere separatutstillinger i Norge, og har deltatt på en rekke utstillinger og kunstmesser internasjonalt. Mange av Norges ledende kunstinstitusjoner har kjøpt verkene hennes, blant andre Nasjonalmuseet, KODE, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og Trondheim Kunstmuseum. Et av hennes hovedverk henger i dag i Nasjonalmuseets samlingsutstilling. Hun har utført mange store kunstoppdrag i offentlige rom, som Regjeringens representasjonsanlegg, Stjørdal kirke, Torget i Trondheim, Norges Bank, Haukeland barne- og ungdomssykehus.

Hennes interesse for håndverk og håndarbeid har bidratt til et langvarig engasjement for kunsthåndverksfeltet, både kunstnerisk og kunstpolitisk. Som kurator for flere store gruppe- og temautstillinger har hun vært spesielt engasjert i å fremme kunsthåndverkets særegne relevans på samtidskunstscenen. Gjennom stillingen som professor II ved Institutt for Arkitektur ved NTNU har hun utviklet undervisningsopplegg for ornament og mønsterdannelse i arkitekturen, og har vært sentral i etableringen av en tekstil-lab ved Instituttet.



Ulrik Hendriksens Ærespris
hedrer minnet om billedkunstneren Ulrik Hendriksen (1891-1960). Hendriksen sto for en betydelig politisk innsats for kunstnerne i Norge, spesielt i forbindelse med innføringen av kunstavgiftsloven i 1948 og opprettelsen av Bildende Kunstneres Hjelpefond.

Mottaker av Ulrikprisen utpekes av BKHs styre, etter forslag fra kunstnerorganisasjonene Norske Billedkunstnere, Norske Kunsthåndverkere og Forbundet Frie Fotografer.

Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH) krever inn kunstavgiften ved all offentlig omsetning av kunst i Norge. Avgiftsmidlene går i sin helhet til ny produksjon av kunst gjennom tilskudd, stipend og priser til kunstnere i Norge.




Presse-ressurser

Alle presseressurser
(Dropbox)

Last ned full pressepakke i ZIP-format

Info-skriv om prisvinneren med kontaktinfo, biografi og billedoversikt

Portrett-foto av prisvinneren

Bilde av Edith Lundebrekkes kunstverk



Kontakter

Hege Imerslund, direktør
hege.imerslund@kunstfond.no
+47 22 33 22 30

Christine Bratlie, rådgiver
christine.bratlie@kunstfond.no
+47 949 73 392

siste