Nyheter

Fotobokfestival Oslo 2020

Offisiell åpning: 10. september, kl. 18:00
Festivalperiode: 10. - 20. september
Hovedarena: Arbeidersamfunnets plass, Oslo

Forbundet Frie Fotografer (FFF) har gleden av å annonsere årets konsept for Fotobokfestival Oslo 2020 som finner sted på Arbeidersamfunnets plass i Oslo.

Årets hovedutstilling, The Climate Emergency in 50 Rounds, er kuratert av kunstner Ethan Rafal, og vil fokusere på fotobøker som tar for seg klimakrisen. De utvalgte arbeidene er laget av kunstnere på tvers av planeten, og tilbyr et overblikk på et globalt fenomen som har nådd krisestadiet. Utstillingen er inspirert av Occupy-bevegelsen, en global protestbevegelse, og samtidige interseksjonelle, flate organiseringer og vil være et rom for læring, fellesskap, deltakelse og samhandling. Fokuset ligger likt på kunstnerne og deltakelsen av et aktivt publikum. Kunstnerne vil presentere fotobøker og fanziner i tillegg til å vise relaterte videoverk, performancer og sosiale praksiser.

Samtidig med hovedutstillingen vil det holdes et seminar med samme navn på Klimahuset i Oslo. Her vil en tverrfaglig samling av kunstnere, forskere og aktivister ta for seg nylige utviklinger innen fotografi og fotobokprosjekter om klimakrisen. De vil reflektere rundt hvilken rolle fotoboken har spilt i vår forståelse av naturen og diskutere nødvendige tiltak for å konfrontere forurensende statlige og private virksomheter for å lage en beboelig planet.

Endelig program for Fotobokfestival Oslo 2020 vil annonseres i midten av juni.

OM KURATOR
Ethan Rafal (f. 1983, New Jersey) er en kunstner og fotograf som er basert i San Francisco, California og Oslo, Norge. Hans kunstneriske praksis kretser rundt den individuelle og kollektive opplevelsen av vold, og måtene påfølgende representasjoner av vold preger personlige og nasjonale mytologier. I tillegg til sin praksis underviser og veileder Rafal, samt samarbeider med ulike aktivistgrupper og kuraterer prosjekter i Europa og Nord-Amerika.

Rafals arbeid ligger i skjæringspunktet mellom fotografi, en utvidet kunstpraksis og samfunnsvitenskaplig forskning og aktivisme. Hans grunnleggende produksjon består av fotografi, bøker, installasjon og en unik presentasjonsmetode som krysser performancekunst og muntlig tradisjonshistorie. Shock and Awe er ett av Rafals mest ambisiøse prosjekter som har tatt 12 år å lage. Prosjektet, som består av en bok og en tilhørende performance, har blitt vist på 100 arenaer i 14 land. Visningsstedene inkluderer kunstmuseer, universiteter og offentlig rom.

OM FOTOBOKFESTIVAL OSLO
Fotobokfestival Oslo er et ukes-langt arrangement, med mål om å undersøke fotoboken som et kunstnerisk medium gjennom utstillinger, seminar, workshops og andre arrangementer. Festivalen ble etablert i 2009 og kan vise til et program med både anerkjente fotokunstnere og unge, nye aktører innenfor fotografi, fotoboksjangeren og forlagsvirksomhet både nasjonalt og internasjonalt.
Festivalen finner sted i Oslo i september hvert år, og er gratis og åpen for alle. Arbeidersamfunnets plass er basen for festivalområdet, og det er her du finner festivalens hovedutstilling. Tilknyttet festivalen er også et satellittprogram, der relevante aktører bidrar til festivalstemningen med egne utstillinger og arrangementer.

OM FORBUNDET FRIE FOTOGRAFER
Forbundet Frie Fotografer (FFF) ble dannet etter initiativ av Knut Evensen og Robert Meyer i 1974 da behovet for å fremme anseelsen for kunstnerisk fotografi var stort. Siden har FFF vært en landsdekkende medlemsorganisasjon som favner bredt og driver et ambisiøst faglig og politisk arbeidet for å kunne formidle kunstfotografiet i Norge, samt ivareta kunstnernes fagpolitiske interesser.


FOTOBOKFESTIVAL OSLO STØTTES AV:

Norsk Kulturråd
Norsk Fotografisk Fond (Nofofo)
Oslo Kommune
Fritt Ord

siste