Prosjekter

Fotobokfestival Oslo 2017

15 - 21 SEPTEMBER PÅ ARBEIDERSAMFUNNETS PLASS

Åpning fredag 15. september kl 18.0
0
Åpningstaler ved Harald Nissen (MDG) og Katinka Maraz (FFF)


Fotobokfestival Oslo ønsker deg velkommen til et ukesprogram der vi fokuserer på fotoboka som kunstnerisk uttrykk og fenomen - gjennom utstillinger, forelesninger, kunstnersamtaler og mer! Fotobokfestival Oslo ble etablert av Forbundet Frie Fotografer (FFF) i 2009, og er nå en hendelse som finner sted i september hvert år. Festivalen er gratis og åpen for alle.

Årets festival har base på Arbeidersamfunnets plass med hovedutstillingen Precious, Contemporary, Punk. Konseptet er utviklet av årets kuratorer Behzad Farazollahi og Christian Tunge fra MELK og Heavy Books.

I tillegg samarbeider Fotobokfestival Oslo med Fotografiens Hus, MELK, Mellomstasjonen og Tronsmo, som alle har egne satellittprogrammer i egne lokaler som del av årets festival.


HOVEDUTSTILLING - PRECIOUS CONTEMPORARY PUNK

Arbeidersamfunnets plass

Hovedutstillingen er tematisert under ordene Precious, Contemporary, Punk, presentert i hver sin container og som tilsammen gir et inntrykk av bredden i fotoboken som sjanger.

I Precious-containeren vises sjeldne titler og førsteopplag, med bøker fra blant annet Robert Frank, Ansel Adams og Dag Alveng. Contemporary-containeren inneholder samtidige og eksperimentelle fotobøker muliggjort av nyere publikasjonsteknologi, Punk-containeren vies til fotofanziner og zinekulturen, med bidrag fra blant annet Bergen Zines, Born for Burning og Kniven Press.

I tillegg til dette finner du vår festivalbutikk i en egen container, med et utvalg fotobøker og publikasjoner til salgs. Årets festival café er People’s vis a vis utstillingsområdet.
EVENTS


TORSDAG 14 SEPTEMBER

17.00: Tronsmo sparker i gang hele festivalen en dag for tidlig med en spesiell oppvarmings-event. Torsdagen før åpningen inviterer de til lansering av Morten Andersens nyeste utgivelse Country.Rock i sine lokaler i Universitetsgata 12. I tillegg utvider og fremhever de fotobokavdelingen sin under hele festivalen. For mer informasjon, følg med på Facebook, Tronsmo og Facebookevent

FREDAG 15 SEPTEMBER

18.00: Åpning av Precious, Contemporary Punk på Arbeidersamfunnets plass.

19.00: Åpning Hard Copy - André Tehrani på MELK

20.00: Artist talk med Terje Abusdal på Fotografiens Hus

I tillegg er det Oslo Kulturnatt denne kvelden!


SØNDAG 17 SEPTEMBER

15.00-17.00: Lanseringer og nye utgivelser
People’s, Arbeidersamfunnets plass.

Fotobokfestival Oslo inviterer til et event utelukkende viet nye utgivelser. Kom innom for å bla gjennom splitter nye publikasjoner - så ferske fra trykkeriet at du fortsatt kan lukte trykksverten!

  • Verena Winkelmann ”SONE” (presenterer)
  • Bergen Zines presenterer 3 publikasjoner v/ Ann Kristin Stølan (presenterer)
  • Uncertain States (presenterer)
  • Ellen Henriette Suhrke - Touch tours
  • Christian Tunge - ”Apophenia”
  • Erik Viklund ”Söder”
  • Sidsel Jørgensen - Kristiansand kultur og ritualer og A better day (presenterer)
  • Geir Brungot ”A serious Man” v/ Olav Løkke (presenterer)
  • Morten Torgersrud - FOG
  • ANGLES v Multipress (presenterer):

Angle 17°, Aglaia Konrad «Shaping Stones"
Angle 18°, Ingrid Book & Carina Heden «It seems something could´t be seen or told"
Angle 19°, Mouna Karray “Nobody Will talk about us”
Angle 20°, Andrea Grundt Johns "Filicology


TIRSDAG 19 + ONSDAG 20 SEPTEMBER

Seminar - Landskonferanse Foto 2017 på Nasjonalbiblioteket
Obs: Påmelding innen fredag 8 september

Hva er egentlig en fotobok, dette fenomenet som finnes i så mange former? Og hva har den hatt å si for den norske fotohistorien? Konferansen utforsker disse spørsmålene og sammenhengen mellom fotografi og bok, gjennom et blikk på både historie og samtid. Landskonferansen for foto arrangeres av Preus museum og Nasjonalbiblioteket og samarbeider i år med Forbundet Frie Fotografer.

Seminaret er gratis for FFFs medlemmer og krever forhåndspåmelding. For detaljert program se Nasjonalbibliotekets program. For påmeldingskjema klikk her.

Facebook-event

TORSDAG 21 SEPTEMBER

18.00-19.00: Kurator-samtale med gjester på Mellomstasjonen - Christian Tunge i samtale med Victoria Browne og Eline Mugaas


SATELLITTER OG UTSTILLINGER


Norske fotobøker
Mellomstasjonen

Mellomstasjonen er stolte over å kunne presentere utvalgte fotobøker fra Nasjonalmuseets forskningsbibliotek under Fotobokfestival Oslo 2017. Fotobokfestival Oslo fokuserer på fotoboka som kunstnerisk uttrykk og fenomen - gjennom utstillinger, forelesninger, kunstnersamtaler og mer. Nasjonalmuseets forskingsbibliotek og -arkiv er Norges ledende innenfor områdene billedkunst, arkitektur, kunsthåndverk og design. Her finnes en omfattende samling bøker og tidsskrifter innen alle museets fagfelt. I arkivet finnes dokumentasjon om museets egen historie og virksomhet, samt en rekke privatarkiver. Fotoboken er en sentral del i dokumentasjonen av samtidskunsten og samles løpende inn til biblioteket. Fotobøkene i bibliotekets samling faller inn under alle kategoriene i årets fotobokfestival. I denne utstillingen har vi i hovedsak valgt å vise noen av våre norske perler. Se informasjon her

Mellomstasjonen er også vert for kuratorsamtale 21. september kl 18.00-19.00. - Christian Tunge i samtale med Victoria Browne og Eline Mugaas om årets Fotobokfestival Oslo og nåtidige publiserte fotobøker.

Radius 500 meter - Abusdal & Abusdal
Fotografiens hus

Terje Abusdal har laget utstilling og bok med utgangspunkt i fotoarkivet etter bestefaren Åsmund Abusdal. «Radius 500 meter» er et historisk dokument over lokalsamfunn på 1970- og 80-tallet, skildret gjennom en serie personlige bilder fra Setesdal. Fotografiene formidler små hverdagsglimt fanget i en tid da oljerikdommen ennå ikke hadde rukket å komme i land fra Nordsjøen.

Utstillingen vises 31. august–24. september. Fredag 15. september holder galleriet kveldsåpent kl. 18–22 og det blir foredrag med Terje Abusdal kl. 20. For mer informasjon se Fotografiens hus


Hard Copy - André Tehrani
MELK

André Tehranis solopresentasjon Hard Copy utforsker standardisering, digitalisering og opplagsproduksjon som konseptuelle utgangspunkt. Med prosjektet tar han i tillegg sikte på å belyse selve utstillingsformatet som et slags presentasjonssystem, nærmere bestemt ved at tekst- og formidlingsmaterialet som ledsager utstillingen – i form av tittelen, presseteksten og verkslisten – opptrer som kunstobjekter i gallerirommet.

Utstillingen står 15.09 - 08.10. For mer informasjon se MELK.

Fotobøker på Tronsmo
Tronsmo utvider og fremhever fotobokavdelingen sin under hele festivalen. For mer informasjon, følg med på Facebook, og Tronsmo!
ÅPNINGSTIDER

15 - 21 september
Hovedutstilling Arbeidersamfunnets plass
Åpning: fredag 15.september kl 18.00 - 22.00
Øvrige festivaldager: 12.00-18.00

Satellitter:
Det er ulike åpningstider hos alle satellittene.


FOTOBOKFESTIVAL OSLO 2017 ER STØTTET AV

Norsk Kulturråd
Norsk Fotografisk Fond
Fritt Ord
Oslo Kommune

En stor takk rettes til Hasselblad Foundation, Fotogalleriet Archives og Morten Andersen for utlånte titer til Precious-containeren.

Banner foto: Detalj, bokinstallasjon Peter Puklus. Foto: Julia Kubisty / Thisispaper Studio
Thumbnail foto: SORROW WITH A BRAIN. Foto: B4B

siste