Nyheter

Grafill kårer årets vakreste bøker

Foto: Alex Asensi

FFF-medlem Line Bøhmer Løkken mottok 8. mai 2019 utmerkelsen Årets Vakreste Bok for sin fotobok Immersed in Stone - Black Ice. Prisen ble delt ut av daglig leder i FFF, Kjersti Solberg Monsen, under Årets vakreste Bøker i Marmorsalen på Sentralen i Oslo. Årets vakreste Bøker arrangeres av Grafill.

Juryens begrunnelse kan du lese her:

Line Bøhmer Løkkens Immersed in Stone - Black Ice er en lavmælt bok som vekker sterke følelser. Ikke minst vekker den et umiddelbart begjær etter å eie den. Den lange sekvensen med utfallende sort-hvitt fotografier i et isdekket landskap vekker en melankolsk følelse som behagelig brytes av noen lyseblå sekvenser under vann - før blikket på nytt møter det sorte. Omslagstrykket, hvitt på en sort, sandpapiraktig overflate er en genial løsning. Årets vakreste bok går utenpå de fleste kategorier. Immersed in Stone - Black Ice har er et omslag som er både en taktil og en visuell nytelse. Den tynne boken er overraskende enkel, men rommer ennå så mye. Dens skjønnhet og poetiske dybde både i utførelse og innhold vekker assosiasjoner og tanker. Den forblir lenge hos betrakteren.

Årets vakreste Bøker har en 500 år gammel tradisjon å ta vare på. Med Bokåret 2019 og feiringen av trykkekunsten som bakteppe, er det ekstra gledelig å løfte frem formgivere og forlag som bidrar til at det fortsatt skapes ny kvalitetslitteratur, sier daglig leder i Grafill, Lene Renneflott. – Jeg er optimist for boken som fysisk objekt, og nyere forskning viser også at lesere foretrekker tekst på papir. Men uansett om boken i fremtiden blir fysisk eller digital, design og illustrasjon vil fortsatt være viktige elementer for å lede gamle og nye lesere inn i bøkenes verden. Og det er alle våre dyktige formgivere og den viktige jobben de gjør som hvert år feires med Årets vakreste Bøker.

siste