Nyheter

Årets vakreste bok til Terje Abusdal og Gösta Flemming/Journal


Grafill arrangerer hvert år konkurransen Årets vakreste Bøker. Formålet er å hedre utøverne i den visuelle delen av bokbransjen, og inspirere forlag, forfattere, grafisk designere og illustratører til å lage kvalitetsbøker i alle sjangre. Grafill ønsker å skape oppmerksomhet rundt helhetstenkningen rundt en bokproduksjon, der alle ledd fra forlag, forfatter, boktrykker, designer og illustratør har utøvd et håndverk av høy kvalitet som igjen sikrer en rikere og bedre leseropplevelse.

Konkurransen har flere kategorier, og i hver kategori kan juryen tildele et gull, et sølv og to diplomer. Blant alle innsendte bøker kårer også juryen Årets vakreste bok. Boken vinner ut fra en totalvurdering av estetiske krav, funksjonalitet, strukturering, design, illustrasjon, billedspråk, valg av papir og innbinding. Juryen består av fem erfarne og kunnskapsrike fagpersoner.

Uttalelse fra Thale Blix Fastvold (styreleder i FFF):
"Fotoboken som medium er viktig for å vise mangfoldet i dagens visuelle kultur. Som en korreks og et komplimenterende bidrag til alle de tusenvis av andre bilder, fotografier vi til daglig møter gjennom sosiale medier, nyheter osv., - er kunstfotografiets vesen ofte spørrende, tenkende og utfordrende, og det trengs!"

Årets vakreste bok 2020 gikk til Terje Abusdal og Gösta Flemming av Journal for fotoboken Hope Blinds Reason.

Om vinnerboken sa juryen følgende:

Et prosjekt som virkelig står ut i mengden med sin kompromissløse søken etter uttrykkskraft. Sylskarpt gjennomført med et perfekt destillat av et åpenbart massivt materiale. Vanvittig presist i hver minste detalj. Hvert oppslag treffer deg som en knyttneve i magen, men styrer presist utenom klisjeene. Dette er en bok som ikke slipper taket. Kirurgisk kuraterte oppslag som snakker med hverandre; Bæm! Natt. Blitz. Rødt. Svart. Blått. Blod. Vann. Ingenting kjennes overflødig her. Få men veldig sterke fotografier, samlet i det som blir en svært ladet bok om en av de mest elementære av menneskelige erfaringer; kjærlighet og tap.

Mer om prisutdelingen her:

https://www.grafill.no/avb/nyheter/dette-er-arets-vakreste-boker-2020

siste